ÇOCUK İLE İLETİŞİM

Çocuk ile iletişim, karşılıklı olarak, bilinçli veya bilinçsiz olarak duygu ve düşüncelerini aktardığımız bir süreçtir. Bu sürecin başarısı, çocuğumuzun ileriki yaşamındaki mutluluğun temelini oluşturur. Anne, baba ve çocuk ilişkisinde her iki tarafın da birbirlerinin duygu ve düşüncelerini paylaşarak kabul etmeleri ile bir çok soruna çözüm bulunabilir.
OLUMSUZ İLETİŞİM YOLLARI
Emir Vermek, Yönlendirmek “”Hemen sütünü bitir!””, “”Oyuncaklarını topla!””, “”Düşeceksin yapma “” gibi cümleler çocuğun anne-baba duygu ve düşünceleriyle davranması gerektiği mesajını verir. Söylenenin tersini denemeye devam edebilir; inatlaşmaya sebep olabilir.
Yargılamak, Eleştirmek, Ad takmak “”Şapşal””, “”Bebek gibi ağlama””, “”Kötü çocuklar gibi davranma”” vb. olumsuz değerlendirmeler içeren bu mesajlar çocuğun kendisini değersiz hissetmesine neden olur, benliğini olumsuz etkiler, çocuk yargı ve eleştirileri gerçek olarak algılar.
Yorumlamak, Analiz Etmek, Teşhis Koymak “”Çaba göstermediğin için derslerin zayıf.””, “”Aslında sen öyle demek istemiyorsun.”” vb. Bu mesajlarla çocuğa ben seni senden daha iyi tanırım mesajı verilir ve çocuk yanlış anlaşıldığını hissedebilir.
Soru Sormak, Sınamak “”Ne yaptığının farkında mısın?””, “”Bunu sana kim öğretti?””, “” Neden? Kim? Sen ne dedin? Nasıl?””. Sorgulamak çocukta güvenilmediği hissi doğuracaktır. Ayrıca sorularla çocuk anne-babasının sorunu çözeceği ya da anne-babasının endişelendiği hissine kapılabilir.
OLUMLU İLETİŞİM YOLU
Çocuk ile sağlıklı iletişimin başında onu dinlemek ve anlamak gerekiyor. Fakat unutulmaması gereken durum ise dinlemeden onu anlayamayacağımızdır. Genellikle biz büyükler, çocukların cümleye başlaması ile birlikte devamını tahmin ettiğimiz için konuşmasına izin vermeyiz. Onların kendilerini ifade etmelerine fırsat tanımamız, onların duygu ve düşüncelerini ifade etmesini beklemeliyiz Sık soru sormadan ve yorum yapmadan dinlemek fakat kendini ifade etmekte zorlandığı yerlerde sorularla konuşmaya, daha iyi ifade etmeye teşvik etmek, göz teması kurmak iyi dinlemek için bir yöntem olabilir. Burada üç kritik A’dan bahsedebiliriz: Anlamak-Anlatmak-Anlaşmak. Dinleyerek anlayacağız, anladıktan sonra anlatacağız ve anladığımız ile anlattığımız uyuşuyorsa anlaşmış olacağız. Burada önemli olan çocuğa ulaşmak, duygu ve düşüncelerini ifade etmesini teşvik etmek, anlaşıldığını ona hissettirmektir.