HealthFlex
×
  • Anasayfa
  • Kurumsal
    • Hakkımızda
    • Kadromuz
    • Kariyer
    • Hedefimiz
  • Veli Görüşleri
  • Bilgi Edinme
    • Kayıt Evrakları
    • Başvuru Formu
    • Sık Sorulanlar
    • Etkinlikler
    • Okulumuzu Tanıyın
  • Okulumuz
    • Eğitim Sistemimiz
      • Montessori Eğitimi
      • High Scope Eğitimi
      • Gems Programı
    • Sağlık
      • Sağlık & Beslenme
      • Hijyen
    • Psikolog Köşesi
    • Resim Galeri
  • Atatürk Köşesi
  • İletişim

ÇOCUKTA HIRÇINLIĞIN NEDENLERİ

ÇOCUKTA HIRÇINLIĞIN NEDENLERİ
26 Mayıs 2016Psikoloji15

Çocuk ve gelişim

Çocuk, bir yaş itibariyle huy ve mizacı doğrultusunda kişilik özelliklerini ortaya koyan davranışlar sergilemeye başlar. Her çocuk ayrı bir dünyadır ve kendine özgü, kendine has, farklı kişilik özellikleri taşır. Bazı çocuklar, sessiz, sakin ve içine kapanık olurken, bazı çocuklar ise coşku ve heyecan dolu, konuşkan, dışa dönük olurlar. Çocukta bu gibi özelliklerin yanı sıra davranışa yansıtılan bazı duygu durumları vardır ki; hırçınlık bir duygu durumudur ve davranış karakteristiğini belirler.

         Hırçınlık nedir ne değildir?

Hırçınlık denildiğinde: çocukta, kendi istediğinin olabilmesi adına ısrar etme, inat ve tutturma, öfke gösterme, saldırganca davranma, zarar verici davranışlar sergileme, ağlama nöbetleri, hemen her şeye karşı çıkma, uzlaşmaya yanaşmama gibi en hafif duygu dışa vurumlarından, en uç noktalara kadar uzanan pek çok özellikten bahsedilebilir. Bu durum, çocuktaki  bir nevi duygu ve davranış bocalamasıdır.

         Hırçınlık ne zaman başlar?

Hırçınlık, özellikle çok küçük yaşlardaki çocuklarda da görülebilmektedir. Ancak bilinçli bir şekilde sergilenen hırçın davranışların, genellikle 2-4 yaşlarında ortaya çıktığı söylenebilir. Hatta bu dönem literatürde “Trouble Two” olarak adlandırılmaktadır.

         Çocuk neden hırçınlık yapar?

Çocuk, 2-4 yaş aralığında mizacı, kişilik yapısı ya da duruma özgü nedenlerle hırçınlaşabilir. Çocuk bu dönemde engellenmekten, yaptığı işin durdurulmasından, oyuncaklarının elinden alınmasından, kıyafetlerinin giydirilmesinden ve ya çıkartılmasından rahatsız olduğu için hırçınlık yapabilir. Özellikle büyük yaş çocuklarda gözlenen hırçınlıkların farklı nedenleri olabilmektedir.

Çocuk şu gibi nedenlerle hırçın davranışlar sergileyebilmektedir:

  • Kendini ifade etmede yetersizlik,
  • Kendine güvensizlik,
  • Öz güven eksikliği,
  • Aile içindeki iletişim kopuklukları,
  • Aile bireyleri arasında çocuk üzerinde olumsuz bir modelin bir varlığı,
  • Kişilik olarak yatkınlık,
  • Akranlarından farklı olarak, ileride ya da daha geride bir zeka gelişimi,
  • Çocukla aile arasında güvene dayalı bir ilişki kurulamamış olması,
  • Çocuğa ve fikirlerine önem verilmemesi, dinlenmemesi,
  • Beslenme ve sağlık sorunları gibi etkenlerin varlığı.

Hırçınlıkları önlemek için neler yapılabilir?

Çocukta bu tür davranışlar ortaya çıktığında genellikle aileler şaşırır. Çoğunlukla da ne yapacaklarını bilemez ve çocuğun isteklerini kabul edici davranışlar sergilerler.

Öncelikle aile bu durumda soğukkanlılığını korumalı çocuğu doğru ve kabul edilebilir davranışlara özendirmelidir. Özellikle, çocuk öfkeli davranışlar sergilemediğinde ona ilgi göstermek ve övmek hırçınlığı azaltacaktır. Ancak çocuk, özellikle istediğini elde etmek için huysuzluk yapıyorsa bu durumda çocuğa özel bir ilgi gösterilmemelidir. Bir süre sakinleşebilmesi için kendi haline bırakılmalı. İçinde bulunduğu mekan değiştirilmeli ve suyla oynamasına ya da sakinleştirici bir müzik dinlemesine izin verilmelidir. Çocuğa, isteklerini bu şekilde sinir göstererek elde edemeyeceği açık bir dille anlatılmalıdır ve çocuk hırçınlaştığında da istekleri yerine getirilmemeli ve kararlı olunmalıdır, bu durumda çocuk da zaman içerisinde bu yolun işe yaramadığını görmüş olacaktır.

         Anne ve babalara neler önerilebilir?

  1. Çocuktaki bu tür anlık tepkiler sağ duyuyla ve hoş görüyle karşılanmalıdır.
  2. Çocuğa doğru ve yanlış kavramları açıklanarak ve uygulanarak öğretilmelidir.
  3. Davranış ve sözlerde sağlıklı bir aile tutumu sergilenmeli ve anne-baba davranışları tutarlı olmalıdır.
  4. Çocuk, doğru davranışlar sergilediğinde, manevi ödüllerle özellikle de onu onore edecek sözlerle takdir edilmeli ve mükafatlandırılmalıdır.
  5. Çok katı cezalardan ve aşırı büyük ödüllerden kaçınılmalıdır. Davranışın başarı ya da hata düzeyi ile verilecek ödül ve cezada adil olunmalıdır. Ödülün çocuk için ödül niteliği, cezanın da ceza niteliği taşımasına dikkat edilmelidir.
  6. Çocuğa beklemek ve sabırlı davranmak öğretilmelidir.
  7. Çocuk zaman, zaman yeniden hırçınlıklar yapabilir ancak bu davranışı aile tarafından pekiştirmemeli ve çocuk karşısında kararlı bir davranış sergilemelidir.
  8. Hırçınlaşan çocukla inatlaşılmamalıdır.
  9. Çocuk için onun dikkatini dağıtacak ya da ilgisini çekecek bir ortam yaratılmalı ve ya bir şekilde dikkati dağıtılmalıdır.
  10. Ailenin çocuğa karşı davranışları, onun büyüklerine karşı nasıl davranması isteniyorsa öyle örnek olacak şekilde olmalıdır.
  11. Zaman, zaman hırçınlık yapan çocuğa, güzel ve anlayabileceği  bir şekilde bu davranışının çok rahatsız edici olduğu ve böyle yaparsa hiçbir istediğinin yapılmayacağı kesin bir dille anlatılmalı ve bu söylemde de tutarlı ve kararlı olunmalıdır.
  12. Çocuğa HAYIR demekten korkulmamalıdır.
  13. Aile içindeki iletişim kalitesi artırılmalı. Birbirini saygı ve sevgiyle dinleyen ve önemseyen bir aile modeli oluşturulmalıdır.
  14. Aile içindeki kurallar ve  bu kurallara uyduğunda  neler kazanacağı çocuğun yaşına uygun bir şekilde ve anlayabileceği bir dilde ona anlatılmalı. Kurallara uymadığında ise neler kaybedebileceği ile ilgili bilgiler anne ve baba olarak çocuğa açıklanmalıdır. Gerekli açıklamaları yaptıktan sonra, çocuğa güvenildiği ve ciddiye alındığı bu davranışı yapabileceğine olan inanç söylenmelidir.
  15. Çocuk için en önemli besinin “sevgi” ve “ilgi” olduğu unutulmamalı. Çocuğun nelere karşı daha yetenekli olduğu ve sevgi dili keşfedilmelidir. Çocuk doğruya ve güzele özendirilmelidir.
Share on Facebook Share
Share on Twitter Tweet
Share on Google Plus Share
Share on Pinterest Share
Share on Linkedin Share
Share on Digg Share

Yorumlar

Anonim Cevapladı
17 Kasım 2019

Oğlum 4 yaşında çok hırçın ve çok hareketli hiç iletişim kuramıyorum sanırım iyi bir anne olamadım bilmiyorum konuşamıyorum konuştuğumda dinlemiyor ne yapmam gerekiyor ne olur cevap yazın lütfen çok çabuk

Esma Moğul Cevapladı
21 Kasım 2019

Merhabalar; Çocuklarımızın hırçınlığıve hareketliliğinin sebepleri farklı olabildiği için önce aile içi durumunu gözlemleyip, sebebini anlayıp ona göre çözüm yolu bulmmaız gerekiyor. Eğer aile içine uzun yıllar sonra katıldıysa kuzucuk, bu şekilde olabilmesi kaçınılmaz olabiliyor. anne-baba tutarsızlığı, veya aile içindekibir büyüğün müdahelesi bu gibi durumları hızlandırabiliyor. Elbette anne olarak elinizden geleni yapıyorsunuzdur, hiç bir anne bile isteye yavrusunun hırçın olmasını istemez. Ama genel olarak bazı konularda sabit olur, ağlamasına rağmen kurallarınızdan bir kez olsun ödün vermezseniz oğlumuz daha iyi olabilecektir. Sevgilerimizle…

Anonim Cevapladı
5 Aralık 2019

Kızım beş buçuk yaşında anaokuluna başladı son bir aydır çok sinirli okuldan gelir gelmez kardeşiyle uğraşıyor kardeşi elinde ki herhangi birşeyi istediği zaman bağırıyor bi soru soruyor anlamadığım zaman bağırıyor ve başlıyor ağlamaya ne yapacam bilmiyorum

Esma Moğul Cevapladı
12 Aralık 2019

Merhabalar; Öncelikle Okulunuz hayırlı uğurlu olsun. Okula yei başlayan çocuklar özellikle evde bir kardeşi var ise siz ve o evde yanlız kaldığınız için bir kıkançlık gösterebilir ve bu duygularını ona zarar vererek gidermek isteyebilir. Okulun ilk zamanlarında çok karşılaştığımız bu durum, aile iki ve daha fala çocuk arasında dengeyi kurarsa zaman içinde kayboluyor. Kızınıza o okuldayke onu çok özlediğinizi belirtin ve mutlaka kardeşi olmadan onunla berbaer vakit grçirmeye çalışın. Sadece ona ayıracağnız 15 dk bile kendisini özel hissettirecektir. “O küçük sen ablasın gibi söylemlerden kaçınalım çünkü bu gibi söylemler çocuğun kardeşine karşı kin duymasına sebep olur. Daha detaylı bilgi almak isterseniz bizi arayabilir ve ya bir çocuk psikoloğu ile görüşebilirsiniz. Sevgiler

Anonim Cevapladı
13 Aralık 2019

Merhabalar benim kuzenim 4 yaşında annesine karşı aşırı öfkeli ama sürekli yanında olmasını istiyor. Bu hırçın tavrı sadece annesine. Odadan kovuyor vuruyor ama hemen yanına geri çağırıyor ve istediği olmayınca tekrar öfkeleniyor nasıl davranalım bilemiyoruz

Esma Moğul Cevapladı
13 Aralık 2019

Çocuklar çoğu zaman annelerinin zayıf noktalarını bilirler ve ona göre hareket ederler. Belli kurallara sahip olmayan ve ağladığı zaman istediğinin yapıacağını kafalarına kodlamış olan çocuklar ne yazık ki bu durumu kullanabiliyorlar. Kuzeninizin durumuna gelince; önce sebebinin bulunup ona göre hareket edilmesi gerekiyor. Genel manada öfkesinin kaynağını bulmak zorundayız. Kovduğunda geri dönmemek lazım mesela. Bazı konularda yaptırım ve ciddiyet gerekiyr. Herhangi bir konuda uygulanan bir kural için bir kez taviz verilirse çocuklar kural ihlali olabileceğini öğrenirler. Her çocuğun durumu, aile yapısı ve öfke kaynağı farklı olduğu için kuzeninizi bir çocuk psikologu görürse daha net bilgi verecektir.

Anonim Cevapladı
10 Ocak 2020

Merhaba 4.5 yasinda oglum var evde veya disarda bir sorunumuz yokken okulda surekli hircin agresif ve vurma seklinde egilimleri oluyor artik okuldan cok sikayet geldigi ve oglumu okuldan uzaklasmasini sagladiklari icin 4.ayin sonunda okuldan aldim ( okulu birakali 6 ay oldu)bugun oglumu 1 saatligine oyun grubuna biraktim yine ayni davranislari sergilemis evde cok farkli okul gibi ortamda cok farkli ne yapmam lazim

Anonim Cevapladı
22 Nisan 2020

Merabalar kızım 4 yaşında.Bizi yoran davranışları ozellikle kendinden küçüklerle oynarken hırçın, gergin ve kavgacı olması.Esyalarini paylaşma konusunda da oldukça sorun yaşıyor.Bilemiyorum nerde yanlış yapıyoruz.Anne baba olarak ikimiz de öğretmeniz ve bildiğimiz doğru yaklaşımları göstermeye çalışıyoruz.Zamani mi var diye düşünüyorum bazen.Neler yapmak gerekli acaba?Teşekkürler

Esma Moğul Cevapladı
3 Mayıs 2020

Merhabalar; her çocuğun içinde bulunduğu duygu durumu diğer çocuklardan farklılık gösterdiği için bir anda “şundandır şöyle yapalım” demek pek doğru olmaz. Genellikle 2-4 yaş sendromuna girdiklerinde hırçınlık, kendilerinden başka çocukla iletişime geçemediklerinde paylaşım yapamama/kıskançlık ya da anne-baba ile az vakit geçirdiklerinde farklı tepkilerde bulunabiliyorlar. Kızımızın bu davranışlarının sebebini bulursak, çözümü kolay olacaktır. Sevgiler

Anonim Cevapladı
12 Mayıs 2020

merhaba kızım 6 yaşında bana karşı son 2 aydır çok agresif çalışan bir anneyim. gününün çoğunu annanesiyle geçiriyor. en ufak bir şeyde hemen ağlamaya başlıyor elinden tablet yada telefon düşmüyor ben elinden aldiğimda bana düşman oluyor. seni istemiyorum ben annanemde kalıcam ben babamla yatıcam baba ben annemi istemiyorm artık gibi kelimeler kullanıyor. ne yapıcağimi nasıl davaranacagimi şaşırdım. dışarda arkadaslariyla oyun oynarken bile sürekli kusuyor ağlıyor hele oyunu kaybetsin tamam artık

Esma Moğul Cevapladı
23 Mayıs 2020

Merhaba; çocuklarımız çoğu zaman kim ona karşı daha kuralsız olursa o kişi ile olmak istertrler. Kendilerini daha özgür ve bağımsız hissederler. Özellikle kural konusunda çocuğa bağlı birtavur sergilendiği takdirde, çocuklar bu durumu kullanabilirler. Muhtemelen sizdeanneanne faktörü çok fazla. Sizin kurlalarınız varsa ve sizin dışınızdaki aile ferdleri sizin kurallarınızı uyguamıyorlarsa, çocuk bulmuş olduğu o boşluğu güzel kullanır. Size düşman değildr elbette izi seviyordur ama daha rahat edececeği yerlere gitmek ister. Normalde okula gidiyor muydu pandemiden önce? KEinlikle okula gitmesi ve sosyal olarak diğer çcuklarla iletişime geçmesi, ve aile içinde de kural ve uygulama konusunda tek dil konuşulması gerekir. Umarım kısa da olsa yardımcı olabilmişizdir. Sevgiler.

Anonim Cevapladı
20 Mayıs 2020

Merhaba oğlumuz 6 yaşında çok duygusal bir çocuk lakin bir dakika içerisinde mutlu, mutsuz, hırçın, üzgün kişiliklere bölünebiliyor. İstediği birşeyi bir anda bu çok kötü birşey diyerek fırlatıyor. Bize bağırıyor iki dakika sonra o aksi çocuk gidiyor yerine efendim anneciğim babacığım diyen bir çocuk çıkıyor. 4 yaşında erkek kardeşiyle de aynı şekilde davranıyor. Nasıl davranacağımızı şaşırdık.

Esma Moğul Cevapladı
23 Mayıs 2020

Merhaba; evladınız duygu ikileminde kalmış olabilir. Bunun bir çok sebebi olabilir. Kardeş kıskançlığı, kendisi ifade edememe, asosyallik, dikkat çekme dürtüsü vs vs gibi…Sebebini bilmeden bir youm yaparsak daha kötü bir durumla karşılaşabiliriz. Uzman bir çocuk pedagoguyla görüşüp sebebini “resim çizme, oyun terapisi” gibi yöntemlerle bulursanız, çözümü hemen ortaya çıkacaktır.

Anonim Cevapladı
13 Haziran 2020

Mrhb oğlum 32 aylık çok kibar herkesle iletişim kuran sevecen bir cocuk halada ole ama yaklaşık 6 aydır hırçın sürekli ağlama bağırma kendini yere atmalar tekme vurmalar iletişim kuramıyorum hicbir oyuncağıyla oynamıyor pandemi sürecinden telefona yöneldik ben bu zamana kadar sayılıdır izlettigim ne yapıcağımi şaşırdım

Esma Moğul Cevapladı
15 Haziran 2020

Merhaba;
Çocuklar enerjilerini atamadıklarında, kurallarda boşluk bulduklarında, her dediğ yapılıp bir defa yapılmadığında ağlayarak karşısındakini pes ettirmeye çalışırlar. Sanırım kuzucuk böyle bir durum yaşıyor. Ağlasa da bazı kurlaları kesin bir dille uygulamanız, uzun açıklamalar yapmadan kısa ve öz bir şekilde sebebini basitçe açıklamanız yeterli olacaktır. Sizin kararlılığınızı görüp ağlamaları her geçen n azalacaktır. Fakat kesin kararlı olmanız gerekir. Eğer ağladığında bir defa bile geri adım atarsanız bütün emekler zayi olabilir. Ve mutlaka arkadaş ortamına girip sosyalleşmesi gerekiyor. Kendi yaşıtları ile birşeyleri paylaşması da hırçınlığının azalmasını sağlayacaktır. Sevgiler

Yorum Ekle İptal


Copyright ©2016 all rights reserved
Web Tasarım Tema Arşivi
X
Share this
Subject:
Message:
Facebook 0Fans